UA-36062800-1

4 Haziran 2012 Pazartesi

Kuyt Gelmiş Hoşgelmiş


  Açıkçası hepimiz için sürpriz sayılabilecek bir gelişme yaşandı.Dirk Kuyt, transferi için Liverpool'a 1 milyon euro ödenerek alındı.Bu denli kariyerli ve kişilikli bir oyuncu için oldukça düşük bir maliyeti olacak.Kendi maaşı düşük olmasa da (yıllık garanti para 2 milyon 850 bin euro, maç başı 17500 euro) vermesi muhtemel katkı için mühim bir maliyet olduğunu söyleyemem.

     Geçen yıl Galatasaray'da olan Elmander etkisinin bir benzerini izleyeceğimiz muhakkak. Elmander ileride öylesine baskı yapıyor ki bana göre birçok arızası bulunan Galatasaray savunmasını, performans olarak oldukça yukarıya taşıyor.Kuyt da inanılmaz yıpratıcı, özverili, en önemlisi de Aykut Kocaman'ın çok önem verdiği taktik dsiplin yönünden çok kuvvetli bir oyuncu.
   
     Muhtemelen yaşlı olduğu iddiasıyla sıkça eleştirilecek Kuyt'un, yılmadan savaşmasını sağlayan o yorulmaz halinden birşey kaybettiğini söylemek oldukça zor.Hollanda'da merkez forvet oynarken, Benitez'in sağ kanat oyuncusuna devşirdiği Kuyt, sağ kanatta da oldukça iyi oynadı ve hala merkez forvet için de oldukça iyi bir alternatif. Bu sezon Fenerbahçe'nin rakiplerinin, sol bek oyuncularının ileriye pek çıkamayacağını söylemek için kahin olmak gerekmiyor.Çıkarmadığı beklerin kanadından da Gökhan Gönül'ün performansı da oldukça artacaktır.Çünkü Kuyt çizgiye inmekten ziyade aldığı topla içeriye giren bir oyuncu ve bu da karşısındaki bekin kanadını bolca boşaltması anlamına gelecek.Boş kalan kulvar da geriden bindirmeye bayılan Gökhan için biçilmiş kaftan olacak.

     Benitez'in Kuyt için söylediklerine bakın. ''Kuyt hem gol atabilen, hem de asist yapabilen ama bundan önemlisi çok çalışan ve bunu sadece takım için yapan bir oyuncu. O, diğer oyuncuların daha iyi oynamasını sağlıyor. Onunla oynayan oyuncular sadece hücumu ve golü düşünebiliyor. Bir takım için bundan güzel bir fedakarlık yolu olamaz.''
     
     Şimdi biz bunları konuşurken elbette ki Aykut Hoca'nın Alex'li sistemle devam edeceğini varsayıyoruz.4-4-1-1 şeklindeki Alex'li dizilişte sağ taraftaki Topuz,daha ziyade ortadaki ikiliyi destekleyerek Alex'li sistemdeki dirençliliği arttırma rolündeydi. Kuyt önde baskı yaparak savunmayı uçtan başlamak anlamında müthiş elbette, ama elbette ki merkez orta saha oyuncusu rolü Mehmet Topuz'un daha iyi yapabileceği birşey. Yeni sezonda Topuz orta ikiliye ve sık sakatlanan Gökhan'a sağ bekte iyi bir alternatif olma rolünde olacaktır.

      Tabii bir de yıllardır süregelen Aykut Kocaman'ın Alex'siz 4-3-3 oynamak isteği var.Kuyt bu durumda da, ileri üçlünün sağ tarafında belki de bulunabilecek en iyi alternatif. Sırtı dönük top alabilmesi rakip defansı çok zorlayacak bir özellik ve bu onu merkez forvet olarak da harika bir alternatif yapıyor.Bana kalırsa 4-3-3'lü oyun denenmesi durumunda, 3'lünün solunda Stoch düşünülüyordur.Ama Stoch gerek hücum pres anlamında, gerek ise kendisinden sıkça şikayet ettiğim özelliği olan, karşısında ayak gördüğünde kaçınma halinde oluşuyla, eksik bir oyuncu.Dia'yı ise bu anlamda alternatif olarak zerre kadar ciddiye almıyorum. Her paraya satılabilir. Kazım kadar gamsız, bitiricilik anlamında da Ekigho kadar beceriksiz.

   
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder