UA-36062800-1

22 Ocak 2013 Salı

Wesley Sneijder Transferi Üzerine

        Galatasaray uzun ve meşakatli bir beklemenin ardından mevkisinin en önemli oyuncularından olan, Hollanda milli takımının yıldız ismi Wesley Sneijder'i 3,5 yıllık sözleşme ile renklerine bağladı. Liverpool tarafından da ısrarla istenen Sneijder Galatasaray'ın yıllık 3 milyon euro garanti , maç başına 25 bin euro ve lig , CL ligi başarı bonusları ile birlikte 6 milyon euro imza bedelinden oluşan teklifi ile rotasını İstanbul'a çevirdi Liverpool'un teklifi 4 milyon euro imiş, Steven Gerrard'ın takıma kaliteli oyuncu katkısı yapılması konusundaki isteği de bir başka bahara kalmış oldu.

       Galatasaray uzun zamandır olumlu haber beklediği büyük transferini sonlanmasını beklemiyordum, işime de gelmiyordu açıkçası. Sneijder ezelden beri çok beğendiğim bir oyuncu, insan rakibine yakıştıramıyor. Bu sezon da transfere inanılmaz para harcadılar, bütçelerinin bu kadar üzerine çıkmazlar diyordum.

       Transferini de, fotoğrafta görülen Lütfi Arıboğan'ın bitirmesi işin bir başka boyutu elbette. Geçen yıl Mehmet Ali Aydınlar federasyonunda görevli olup, Fenerbahçe'nin ipini çekerken, rakipsiz kalan Galatasaray'ın şampiyonluğunda en etkili isimdi kendisi. Bu sezon ise yine aranan adam olarak Galatasaray Yönetimi'ne girdi. Bu da ne kadar çarpık bir sistemimiz olduğuna dair sağlam bir işaret. Biraz da Sneijder'e değinelim..

           Sneijder'in Euro 2008 ve 2010 Dünya kupasında Hollanda milli takımı forması ile sergilediği performans ile bu iki dev organizasyona damga vurduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.


           Florentino Perez'in Real Madrid başkanlığına yeniden seçilince; Van Der Vaart ,Arjen  Robben , Robson Drenthe ve  Klaas Jan Huntelear ile birlikte takımdan gönderildi  Sonraki sezon Real Madrid'in sahası Barnebau'da İnter forması ile final karşılaşmasında kendisini hatırlatırken,  sahadaki diğer hollandalı da rakipteki bir diğer Perezzede Robben'di. 

Sneijder Neden Galatasaray'a Geldi? 

          *Şampiyonlar Ligi’nde son 16’ya kalmış bir takım, Galatasaray gibi tanınmış bir kulüp, parası da varsa Sneijder’ı getirebilir. Kaka’yı da alabilirlerdi bence, ama Fatih Terim istediğini yaptıramadı, yönetim daha genç olan Wesley'i seçti bence. Galatasaray geçen yılı şampiyon tamamlayarak, önemli bir gelir elde etmişti. Bu sezon da Şampiyonlar Ligi'nde atladığı tur da ciddi gelir getirdi, Ünal Aysal'ın hisse oyunları da cabası..
        
          *İlginç bir şekilde Beşiktaş'ta da gördüğümüz gibi, kulüplerin bazıları oyunculara imzalattıkları kontratları düşürmelerini talep edip, aksi takdirde kadro harici bırakarak istedikleri yeni anlaşmayı imzalamaya zorlamaları modası oluştu. Sneijder'in de başına gelen bu idi. Doğal olarak kabul etmedi, İnter de satış listesine koydu.
          *Fatih Terim'in İtalya'da belli bir tanınırlığı var, futbolcular için de Milan gibi Fiorentina gibi kulüplerde görev almış, bir antrenörün CV'si etkileyici olabilir pekala!
          *Büyük liglerde 6 milyon euro maaş öneren bir başka kulüp çıkmadı     
          *Kabul etmek gerekir, '' Galatasaray'ın Uefa Kupası Var''
 .        *Belki de Pierre Van Hooijdonk İstanbul'u pek övmüş, olumlu referans verip Fenerbahçe'ye yanlış yapmış da olabilir ;)

Galatasaray Neden Riske Girdi?

      Riske girdiklerini söylemek zor. Sneijder'in yeteneği de, kariyeri de fazlasıyla üst düzeyde.. Elbette lig şampiyonluğunu kazanamazlarsa, bu sezon da en azından Schalke'yi geçemezlerse, maliyet daha fazla dokunacaktır. Galatasaraylılar da en azından Sneijder'in formasını alırlar sanıyorum. Yıllardır büyük bir isim gelmedi takımlarına! Sneijder'in uzun mesafeli ara pasları, muhteşem frikikleri, hırsı en önemli özellikleri..


Sneijder Türkiye'ye Gelen En Önemli Oyuncu Mudur?
        

       Ben rahatlıkla söyleyebilirim Türkiye'ye gelen en kariyerli futbolcu Roberto Carlos'tur, sonra da Guti'dir.. Sneijder'in 28-29 yaşında Türkiye'ye gelmesi, önemli bir transfer başarısıdır o ayrı. Sneijder'in düşüşte olduğunu söylemek de zor.. Dahası pek sorunlu bir görüntüsü de yok, bencil değil ,bir Quaresma asla değil! İnter'in Şampiyonlar Ligi Kupası’nı kaldırmasında büyük rol oynamıştı. Hollanda Milli Takımı ile Dünya Kupası’nda final oynadı. Ballon D’or ödülü için de ciddi sayıda insana göre kazanması gereken oydu.






Sneijder Gelince Sistem Ne Olur?


        Ön kenarlarda oynamak için ellerinde yeterli eleman bulunmayan Terim, takımını 4-4-1-1 şeklinde dizecek.. Bugünkü dizilimden tek farkı, forvetlerden birinin kenara alınıp, forvet arkasına Sneijder'in yerleştirilmesi olacaktır. En akla yatkın olan da bu.. Amrabat-Engin-Emre-Hamit bugünkü gibi değişerek oynayacaklar.
     
        Baklava dizilimli 4-4-2 oynayabileceklerini düşünmüyorum. Öyle bir şey yaparlarsa Selçuk ve Melo'dan biri oynayamaz çünkü. Melo ön liberoda pekala oynayabilir, ama Selçuk ne tek ön libero olarak, ne on numara olarak oynayamaz, kenarlarda oynaması zaten cinayet olur. Selçuk'un kalitesi düşünülünce, ondan feragat edilmesi söz konusu bile değil..Sağ taraf için kanat oynayabilen bir oyuncu alırlarsa, Hamit sağbeke çekilebilir, orta alan merkezde de oynayabilir.

        Bir diğer seçenek de sistemin 4-2-3-1 olması . Sneijder 2010 Hollanda’da 4-2-3-1’in üçlüsünün merkezinde oynuyordu burada da aynı şekilde olur! Sneijder'in farkı bu bölgede oynarken geriye de yardım etmesi, geriden de çok rahat kısa, uzun pas üretmesi.. Sneider'in solunda kenar forvet olarak Amrabat olacak, terste sağda ise ya asimetrik olarak yerleşmiş olarak ya Hamit, Engin vs biri olacak(geçen sezon Mehmet Topuz, Stoch'lu saha dizilimli Fenerbahçe gibi), ya da Burak ve Umut'tan biri sağ açık gibi oynayacak! Bu haliyle orta sahayla bütünleşemeyip, takım savunmasına katkı veremeyen Burak-Umut ikilisi yerine, tek forvet(muhtemelen Burak) arkasında Sneijder olduğunda; Galatasaray'ın savunma zaafiyeti ciddi şekilde giderilmiş olacaktır.

Galatasaray 4-2-3-1


       
       Taraftarların karşılamasına da şaşırmanın da eğreti bakmanın da alemi yok. Bu ülkenin bir gerçeği.. Her takım gelen oyuncuları karşılıyor. Tıpkı Osvaldo Nartallo gibi Maldonado gibi Batista gibi futbolcuların bile karşılandığı gibi o da karşılanacak! Arabanın üzerine çıkmasalardı iyiydi tabi..

         Transferin en mutlusu da elbette ''Çilek'' konuşmasıyla makara yapılan, prestij kaybeden Ünal Aysal olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder